tisdag 30 april 2013

RONNEBY


I helgen var jag alltså i Blekinge och hade kurs i småbroderier, dvs hur man kan göra små broderier på sånt som kläder och handdukar eller sy nåldynor, nålbrev och olika sorters fodral. Det var en ynnest att få vara i en så inspirerande miljö som Slöjdhuset i Ronneby. Jag tillhör inte dem som vill ha ett kalt, vitt rum för att kunna jobba. Hellre trägolv och fullt av färgglad slöjd.



Och trasbollar som isolering i fönstren.


Det broderades både fåglar och fjärilar. Inspirationen till fjärilarna kom från en reklamannons för vin.



Ett nålbrev med egenhändigt tillverkad snodd, som bara ska fållas färdigt.



De tio deltagarna jobbade på koncentrerat. Tack ni som var med!

This weekend I was in Blekinge, the south-eastern part of Sweden and had a workshop. It was a very inspiring setting and all the participants were so talented and sweet.

torsdag 25 april 2013

FÖR ER SOM UNDRAR


Det här är den färg jag använder när jag för över mönster till mörka tyger: Deka perm i färgen Deckweiss. Inköpt på Kreatima.
Så nu vet ni det.

Imorgon åker jag till Blekinge för helgens kurs! Det har dessutom ryktats om nån stor loppis på söndagen...

måndag 22 april 2013

LITEN UNDERBAR


Efter en intensiv vecka i Stockholm orkade jag inte göra särskilt mycket i helgen. Vi var på ett slags event på Kulturhuset här i Halmstad på lördagen och söndagen ägnade jag mig åt att sy en docka. Bara för att. Och för att det ibland är så skönt att följa någon annans instruktioner till punkt och pricka istället för att skriva egna. (Eller, jag var lite för ivrig och klippte ut mönsterformen innan jag sydde, men det gick ju bra ändå.)


Jag gjorde den folkloreinspirerade "I Heart You" från Hillary Langs underbara bok Wee Wonderfuls.


Det roligaste var att sy kläderna. Och jag gillar att ansiktet är av linnetyg och den smarta konstruktionen: man sydde först ihop kropps- och huvudtyget, sedan vändsydde man bitarna till ansiktet, broderade det och sydde fast. Så enkelt och så smart!


This weekend I was pretty tired, so all I wanted to do was follow someone else's directions. Ta-daa: my version of the Wee Wonderfuls doll I Heart You. She is almost too adorable to be true.

söndag 14 april 2013

MATERIALSKISSER



Imorgon (måndag) ska jag till min gamla skola HV i Stockholm och prata om Utvandraromslagen. Jag blir alltid lite nostalgisk när jag tänker på skolan och började bläddra i pärmar med saker jag gjorde då. Herregud vad jag saknar de där formgivningsdagarna då man bara satt och ritade, målade, klippte och klistrade en hel dag... det finns liksom inte tid till det för tillfället.


En av våra lärare i stoffteckning och materialskissande var bästa Kim Halle och jag tycker fortfarande att den här övningen var en av de smartaste vi gjorde med henne. Vi hade ett vävprojekt där vi skulle presentera våra saker i en miljö. Mina var en turkos matta med rutor och en väggrya.


 Nu kommer det fina i kråksången: jag behövde inte arkitektrita upp en miljö, utan vad man gjorde var att lägga ett kalkerpapper ovanpå en färdig miljö från valfri inredningstidning och sedan färglägga och placera in sina vävar (eller vad det nu kan vara). Så jäkla smart och kul! Och som ni ser är jag lite allergisk mot "ljusa och fräscha" hem...
Jag tänker också att man kan göra likadant med sitt eget hem: ta ett foto, kalkera av det och sedan testa nya färgkombinationer (innan man målar/tapetserar/klär om soffan osv på riktigt). På vissa tapetföretags hemsidor kan man göra det digitalt, men jag tycker ändå att det är svårt att föreställa sig hur det blir hemma hos en själv.


Jag använde den här måla-klippa ut-collage-tekniken till flera andra redovisningar. Här skulle det illustrera vad man kunde sy för plagg av de 10 metrarna ikatfärgat tyg jag vävt.

I'm going back to my old school tomorrow to do a presentation and started going through some of the sketches I did then. I really miss it sometimes, being in a creative environment and have whole days just to paint, sketch, cut and paste.

torsdag 11 april 2013

ROLIGA SAKER I HOLLAND

Det har varit lite tyst här på bloggen den senaste tiden och det beror på att jag och M varit i Amsterdam (och att jag inte hade förberett och tidsinställt några inlägg...)
Här kommer några roliga saker vi såg:


Det var ju cyklar precis överallt. På vissa ställen var det: gata, cykelbana, cykelparkering, kanal (dvs ingenstans att gå). En hel del cyklar var pimpade med blommor men vi såg bara en med trädgårdstomte.


De bilar som fanns var i allmänhet små. Vissa var löjligt små.


Dagisbarnen drogs runt sex och sex i små träkärror. Urgulligt.


Det fanns nyckelpigor på gatorna på vissa håll. Jag fattade aldrig om de bara var för dekoration eller om de betydde något? Nån slags samlingsplats?


Det var fullt av fina kanalhus. Vissa var sneda och en del var väldigt smala. Vinscharna högst upp, som tidigare användes för att lasta in varor, används nu vid flytt eftersom trapphusen är för smala (enligt vår båtguide men jag vet inte om han drev med oss turister...)


På lördagar har de en ekologisk bondens marknad vid Noordermarkt. Där kunde man bland annat köpa och äta ostron direkt på plats, det fanns citronskivor till också! Marknaden var välbesökt och väl värd ett besök.


Jag hade inte direkt planerat nån textilshopping, men vi gick iaf till Penelope Craft som precis öppnade sin nya butik på Kerkstraat 117 och dagen till ära hade ballonger, invirkad cykel och stickworkshop. Jättefin butik!


Caféer och barer var ungefär samma sak i Amsterdam, så man kunde få en öl till sin äppelpaj om man ville. Den här på Amstelstraat var en av de mysigaste vi var på. Det fanns en svart katt där som strök omkring och tuggade på min plastpåse från bokaffären (vad är det med katter och plastpåsar?!)


God goudaost till lunch på ett bageri med liten servering. Det roliga här var att servitrisen frågade mig om jag ville ha "new cheese or old cheese?" Jag sa "old", den var god. Faktum var att precis allt vi åt i Amsterdam var supergott och det var inga problem att hitta vegetarisk mat.


Eftersom både van Goghmuseet och Rijksmuseum var stängt för ombyggnad spenderade vi en halv dag på Tropenmuseum istället, som visade konsthantverk från fd holländska kolonier och även moderna verk som problematiserade kolonisation ytterligare. Jag föll mest för träskulpturer från Nya Guinea och den här fantastiska 1700-talsjackan i indiskt kattuntyg.

Me and my boyfriend went to Amsterdam last week! It was such a nice and cool city, perfekt for just strolling around and eating great food. Here are some of the things we saw: pimped rides/tiny cars/kindergarten carts/ladybugs in the street/narrow houses/fresh oysters at the farmers market/a crochet bike at the Penelope Craft store/cosy cafés slash bars (this one also came with a cat)/old gouda cheese for lunch/indian fabrics from the 18th century at the Tropenmuseum.


måndag 1 april 2013

LAPPAD


Vad ska det här bli då? Nåt slags Tetris?
Nej, ett armband av vadmalsspill!


När man klippt ut och pusslat ihop olika stora/små bitar, så att det blir samma bredd på amrbandet, syr man fast dem med små stygn vinkelrätt mot kanten. Jag klippte och pusslade ca 5 cm i taget, annars blir det lite svårt att hålla reda på vilken bit som ska sys fast var.


När hela längden är klar (mät runt din egen handled) klipper man ut bottentyget med ca 1 cm sömsmån och ett fodertyg med 1,5-2 cm sömsmån.


Vik upp kanten dubbel så att den syns på framsidan och nåla fast.


Sy fast fodret i bottentyget med små stygn. Lite pilligt men inte svårt.


Sy till sist fast en knapp, läderrem eller annan snodd till stängning.


Maffigt!

Det här projektet är en förberedelse för den workshop jag kommer ha i Eskilstuna den 4 maj. Jag var tidigare lite osäker om den skulle bli av, och ni är några stycken som mejlat mig och undrat, men nu är det alltså bestämt. Workshopen är en del av den utställning med textilt återbruk som öppnar på Stadsmuseet kl 13 och vi börjar workshopa strax därefter. Det är öppet för alla och ingen föranmälan behövs. Det är bara att komma dit och göra roliga och fantasifulla textila smycken!



Right now I'm working on some textile accessories for a workshop in May. This bracelet is perfekt for all those little scraps of wool felt that are left over from other craft projects.